Jak zbudowana jest gitara?

W zasadzie opowiadanie o budowie gitary może być uznane za zawracanie głowy i pomyślicie pewnie, że tak jest w istocie, ale skoro gitary mają pewne cechy charakterystyczne, bez których gitarami nie są, warto je poznać choćby po to by w miarę swobodnie operować odpowiednią terminologią. Trudno wyobrazić sobie przecież, że ktoś idzie do sklepu kupić struny i powie że poprosi nylonowe linki do gitary (o ile będzie wiedział, że to faktycznie o nylon chodzi, może jeszcze posłużyć się określeniem plastik a to byłoby już nieco kuriozalne).

Tak więc w ogólnym zarysie i dla przypomnienia podstawowe elementy z jakich składa się gitara to: korpus w postaci pudła rezonansowego (pudełko w kształcie cyfry osiem z otworem w środku) lub lity korpus w gitarach elektrycznych. Długa płaska rączka, poznaczona metalowymi paskami do której dociskane są struny to gryf gitary. Gryf jest o tyle istotny, że na jego zakończeniu znajdują się stroiki. Poza tym w nauce gry na gitarze gryf odgrywa rolę swego rodzaju mapy akordów (czy dźwięków) to po gryfie porusza się lewa ręka, a w zależności od tego, którą strunę na jakim progu gryfu uciśniemy taki dźwięk, bądź akord wydobędziemy z instrumentu.

I oczywiście nie zapominajmy o strunach, które kojarzą raczej wszyscy, choć już nie wszyscy wiedzą, że struny w gitarach klasycznych wykonane są one z nylonu (specjalnego tworzywa sztucznego), a w gitarach akustycznych i elektrycznych struny są metalowe. W tym drugim przypadku tj. wtedy, gdy gitara wyposażona jest w struny z metalu gramy na niej posługując się kostką (zazwyczaj, choć niekoniecznie).

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? polityka prywatnosci

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close