PORADNIK DLA GITARZYSTÓW

Jakie struny do jakiej gitary?

Struny dobieramy przede wszystkim pod kątem posiadanej gitary, i tak: gitar klasycznych nie należy na przykład wyposażać w struny metalowe, bo gitary te mają zbyt delikatną konstrukcję. Struny metalowe nadają się do gitar akustycznych a już gitary elektryczne wyposażane są tylko w struny ze stali. Materiał, z jakiego wykonane są struny, grubość przekroju strun i rodzaj zastosowanej owijki są jednym z najważniejszych czynników decydujących o brzmieniu instrumentu.

Struny nylonowe są właściwie słabo zróżnicowane, toteż je pominiemy skupiając się na strunach metalowych.

Struny metalowe a brzmienie gitary

Generalnie zasada jest taka, że im grubsza struna, tym generuje cięższe, niższe i mocniejsze dźwięki generuje. Grubość strun ma też wpływ na ich twardość, a twardość z kolei, nie pozostaje bez wpływu na jakość dźwięku. Struny miękkie wydobywają z gitary dźwięki łagodne, ciepłe i mniej dynamiczne niż struny twarde. Dlatego w bluesie wykorzystywane są struny miękkie, natomiast gitarzyści rockowi i jazzowi najczęściej preferują struny twarde, które wymagają wirtuozerii, ale i generują bardzo wyraziste i dynamiczne brzmienia.

Struny gitarowe (stalowe) mają owijkę, również wykonaną z metalu. Owijka wpływa na jakość dźwięku zwiększając jego wyrazistość. Niestety struny z owijką mają jedną podstawową wadę – szybciej się niszczą i są bardziej podatne na zabrudzenia niż struny bez owijki.

Nie zmienia to faktu, że w miarę używania gitary struny tak czy inaczej się zużywają, co przekłada się na gorsze brzmienie instrumentu, dlatego od czasu do czasu struny w gitarze trzeba wymienić.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? polityka prywatnosci

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close